Cum comunicăm publicului problemele legate de rezistența microbilor la antibiotice

microreactscreenshot
Cum comunicăm publicului problemele legate de rezistența microbilor la antibiotice
Acordă o notă

- note de la un eveniment de popularizare a științei care a avut loc în Genome Campus, Cambridge, Marea Britanie
Articol de Nicole Wheeler, tradus in limba română de Monica Abrudan de la adresa https://sangerinstitute.blog/2019/01/18/the-importance-of-public-engagement-on-antibiotic-resistance/

Numărul microbilor rezistenți la antibiotice este în creștere. Un raport recent a anticipat că dacă nu schimbăm felul în care folosim antibioticele, infecțiile rezistente la antibiotice vor cauza 10 milioane de morți pe an, începând cu 2050.
Mai mult de 90 % din publicul din Marea Britanie au auzit despre rezistența microbilor la antibiotice. Cu toate acestea, doar 50% dintre cei intervievați susțin că înțeleg cu adevărat ce înseamnă acești termeni.

Un punct important al muncii noastre în Centrul de monitorizare a răspândirii agenților patogeni de la Institutul Sanger din Cambridge îl constituie monitorizarea apariției și a circulației microbilor rezistenți la antibiotice la nivel global. Cu ocazia Săptămânii de conștientizarea a rezistenței microbilor la antibiotice, organizată de Organizația Mondială a Sănătății, am decis să organiză un eveniment de popularizare a științei, pentru a ajuta oamenii din afara lumii academice să înțeleagă mai multe despre rezistența microbilor la antibiotice.

În cadrul acestui eveniment, am organizat o activitate care se pliază cu munca noastră din Genome Campus. Astfel, am încurajat publicul să folosească un program software real și date reale pentru a detecta prezența rezistența la antibiotice la nivel global.

Ce este rezistența microbilor la antibiotice?

Un microb devine rezistent la antibiotice atunci când supraviețuiește unui tratament cu antibiotice care l-ar omorî în mod normal. Bacteriile acumulează mutații foarte repede și se pot adapta schimbărilor foarte ușor. Odată ce obțin rezistență la antibiotice, ele sunt adesea numite super-bacterii și devin greu de tratat. Acest fenomen poate duce la costuri ridicate de tratament medical, șederi prelungite în spital și în final la mai multe decese.

Există multe aspecte legate de rezistența microbilor la antibiotice, care sunt adesea înțelese greșit:

 • 64% dintre cetățeni cred că antibioticele pot trata răceli și gripe
 • 76% cred că rezistența la antibiotice are loc atunci când corpul uman devine rezistent la antibiotice.
 • 57% cred că nu pot face nimic pentru a preveni extinderea rezistenței la antibiotice.

Pași simplii pe care fiecare dintre noi îi putem face pentru a preveni criza rezistenței la antibiotice

 • Spălarea mâinilor, păstrarea igienei legate de hrană, evitarea contactului cu persoanele bolnave, vaccinarea la zi a tuturor.
 • Folosirea antibioticelor numai atunci când sunt prescrise de un medic sau o persoană autorizată să facă acest lucru. Nu cereți antibiotice atunci când medicul spune că nu aveți nevoie de ele.
 • Folosirea în întregime a unei rețete.

Monitorizarea răspândirii rezistenței la antibiotice

Am optat să organizăm o activitate în cadrul evenimentelor Sâmbetelor deschise, care se desfășoară în Genome Campus în fiecare lună. Sâmbăta deschisă presupune mai multe stații în care angajații Genome Campus derulează diferite activități.

Am știut că publicul nostru va fi de vârste diferite, deci am alea activități potrivite tuturor. Scopul nostru a fost să încurajăm publicul să pună întrebări legate de rezisteța microbilor la antibiotice și să povestim cu oamenii legat de ceea ce înțeleg ei prin rezistența microbilor la antibiotice. Mai specific, scopul nostru a fost să aducem câteva lămuriri. Bacteriile, nu oamenii, devin rezistente la antibiotice. Infecțiile virale nu pot fi tratate cu antibiotice. De asemenea, am vrut să arătăm celor mai tineri ce implică să fii om de știință.

Am ales deci trei activități. Prima dintre ele a fost un exercițiu de colorat, care am anticipat că va fi de interes pentru copiii mici. A doua activitate a fost un joc pentru copii mai mari, pe care i-am încurajat să separe microbi de pluș în două categorii – cei care devin rezistenți la antibiotice și cei care nu devin. Microbii de pluș au avut succesul scontat la public – copiii au fost entuziasmați să afle mai multe despre microbi pentru a putea duce activitatea la bun sfârșit.

Prezentarea unui program software

A treia noastră activitate a constituit principalul eveniment al zilei. Am prezentat Microreact, una dintre uneltele folosite de noi în munca de cercetare. Am prezentat un exemplu simplu pentru a ilustra răspândirea rezistenței la antibiotice cauzată de răspândirea unei bacterii rezistente. Am început activitatea cu o scurtă prezentare despre rezistența la antibiotice, apoi am prezentat microbul de studiu și softwareul Microreact pentru o demonstrație live.

Pentru ancheta noastră științifică, am folosit ca exemplu o familie de bacterii pe nume Klebsiella ST258. Bacteriile de tipul Klebsiella sunt adeseori purtate asimptomatic pe piele, în nas sau în intestine. Cu toate aceste, aceste bacterii pot cauza infecții periculoase, cum ar fi infecțiile urinare sau pneumonie. Cu toții ne putem îmbolnăvii cu o infecție de Klebsiella, cu toate acestea, această bacterie este periculoasă în special pentru cei foarte tineri, cei foarte bătrâni și cei vulnerabili. Deci, infecțiile tind să apară mai frecvent în mediul spitalicesc.

În cursul anchetei noastre, am stabilit că ST258 a apărut prima oară în Statele Unite, iar apoi s-a răspândit în jurul lumii. Majoritatea tipurilor de bacterii pe care le-am studiat au o genă care conferă bacteriei rezistență la antibioticele care ar fi în mod normal folosite în tratarea infecțiilor. Am pus la punct o serie de întrebări cheie pentru participanți, pentru a face clar obiectivele noastre atunci când studiem răspândirea unui microb:

 • În ce țară a apărut prima oară acest tip de bacterie Klebsiella?
 • Unde se găsește cel mai des acest tip de bacterie? În spitale sau în alte locuri?
 • În ce an a apărut prima oară ST258 în Israel?
 • În Belgia este o epidemie de ST258 în două spitale. Din ce țară a fost transmisă această epidemie?
 • Cum s-ar putea răspândi această bacterie de la o țară la alta?

Monitorizarea rezistenței microbilor la antibiotice pe glob

 

120 de oameni s-au înscris să participe la activitățile noastre. Activitatea cu software-ul Microreact a fost primită cu entuziasm de către public. Participanții au înțeles foarte repede cum se folosește Microreact și s-a pus pe treabă pentru a răspunde întrebărilor adresate lor.

 

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>