Afaceri profitabile bazate pe date bioinformatice gratuite, din domeniul public

Screen Shot 2018-07-19 at 18.50.33
Afaceri profitabile bazate pe date bioinformatice gratuite, din domeniul public
Acordă o notă

Multe dintre datele generate de industria de biotehnologie sunt stocate în baze de date publice și de multe ori acestea pot fi folosite în regim freeware și open source.
Încă în faza incipientă, câteva companii au început deja să exploateze aceste date și să genereze profit. Companiile care exploatează aceste date se împart, în mare, în trei categorii, după modelele lor de business

Customisers. Datele din baze de date publice sunt preluate, analizate și apoi vândute mai departe clienților.
Aggregators. Datele sunt preluate, indexate, integrate cu date private și prezentate clienților.
Enablers. Companii ce ajută clienții să găsească datele de care au nevoie.

Câteva exemple de companii din sfera de biotehnologie, care nu generează neapărat datele lor, ci preiau date gratuite din domenii publice sunt
https://www.hyve.net/en/
https://www.ontoforce.com/company/
https://www.mindthebyte.com/
https://www.ribocon.com/company.html

Repositive
https://repositive.io/
Screen Shot 2018-07-19 at 18.50.33
Povestea Repositive a început în 2013 în Cambridge, la inițiativa Fionei Nielssen, o fostă angajată a companiei Illumina. Fiona a observat că multe dintre datele din domeniul public sunt lipsite de coerență, în sensul că au formate incompatibile și au lipsă metadate. De multe ori, unui student doctorand îi ia câțiva ani din doctorat doar găsirea datelor de care are nevoie și alți ani potrivirea lor în formate compatibile.
La început, Fiona a pornit o organizație non-profit numită DNA Digest (charity, în Marea Britanie), a cărei scop era să integreze date din domeniul public pe care să le redea înapoi publicului, gratuit. La scurtă vreme după lansarea organizației non-profit, Fiona a realizat că donatorii nu erau interesați în a investi sume mari de bani în organizație, atâta timp cât nu aveau un profit. Astfel, Fiona a transformat organizația non-profit într-o companie.
Reprezentanții Repositive estimează că, pe internet, există aproximativ 600 de baze de date cu date utile în industria de biotehnologie. Datele din domeniul public sunt însă extrem de fragmentate.
Repositive dorește să devină un portal pentru datele genomice de pe internet, practic, o ‘piață’ a datelor genomice, ceea ce Trivago este pentru găsirea destinațiile de vacanță .
La scurt timp după lansare, Repositive a semnat contracte cu clienți importanți, cum ar fi NIH (National Institute of Health, USA) sau EBI (European Bioinformatics Institute), pe care i-a ajutat să răspundă la întrebări precum “Cine sunt clienții care descarcă date din bazele noastre de date? Care sunt cele mai accesate resurse ale noastre?”. Acești clienți mari au asigurat funcționarea firmei pe o anumită perioadă de timp, cât timp Repositive dezvoltau conceptul ‘pieței’ de date genomice. Piața datelor genomice va incorpora 53 de baze de date (publicate de EBI, NIH etc) și va avea o funcție de căutare.
Un alt produs al Repositive, care nu e încă pe piață, va facilita construirea de modele și simulări pentru cancer. Acest produs nu va fi gratuit și va fi în special folosit de către companii farmaceutice.

Pe platforma Elixir pot fi găsite foarte multe resurse din domeniul bioinformatic tess.elixir-europe.org .

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>