În mediul academic britanic (și probabil și în alt tip de organizații și de asemenea și în alte țări) se vorbește tot mai des despre prejudecățile care afectează femeile care lucrează în cercetare.
Prejudecățile despre care vreau să amintesc se manifestă în mod inconștient și se crede că de multe ori le împiedică pe femei să promoveze în cariere academice, în domeniile tehnice și de știință. Femeile simt că vocile lor nu pot fi auzite, sau cred că sunt evaluate după standarde diferite față de cele după care sunt evaluați colegii lor de gen masculin.
Jill Armstrong, cercetătoare la University of Cambridge și pasionată de acest subiect, a identificat câteva probleme pe care femeile le întâmpină la serviciu, în instituțiile de cercetare, în domeniile tehnice și de știință.

1. Femeile raportează că sunt adeseori întrerupte, nu sunt lăsate să-și termine propoziția, de către colegi mai competitivi, cu voci mai puternice.
2. Femeile sunt evaluate după standarde diferite față de standardele după care sunt evaluați bărbații. Unele caracteristici sau comportamente sunt interpretate negativ, doar dacă vin din partea femeilor, cum ar fi ambiția, dedicația pentru muncă sau spiritul de aventură.
3. “Drumul spre iad e pavat cu bune intenții”. Sexismul poate fi generat de “mărinimie”, în sensul că, pentru a proteja femeile și pentru a le lăsa mai mult timp pentru familie, acestora li se oferă implicit mai puține responsabilități la muncă (chiar dacă acestea nu și-ar dori asta). În felul acesta, femeile primesc mai puține cereri de colaborare și invitații la conferințe.
4. Multe decizii legate de serviciu sunt luate în mediul informal, după orele de muncă, în loc să fie luate în sedințe la care participă toți membrii unei echipe. Bărbații petrec mai mult timp decât femeile după serviciu împreună cu colegii lor, și astfel, evident, unele decizii se iau în absența femeilor.

Pentru mai multe detalii, accesați https://www.murrayedwards.cam.ac.uk/about/Collaborating-with-Men

Imagine preluată de pe https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-woman-scientist-image12507998

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.