Editarea genelor – Cut & Paste

CRISPR_scissors
Editarea genelor – Cut & Paste
Acordă o notă

CRISPR_scissorsUnul dintre cele mai discutate subiecte legate de știință în 2015 a fost editarea genelor.

„Instrumentul de editare a genelor, CRISPR-Cas9, care funcţionează ca un fel de foarfeci la nivel molecular, este capabil să îndepărteze, selectiv, părţile nedorite dintr-un genom” (mediafax).

Studentul chinez Junjiu Huang, de la Universitatea Sun Yat-sen University din Guangzhou, a fost primul om de știință care publicat un articol despre editarea genelor în embrioni vii. El a fost desemnat de revista Nature ca fiind unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai anului 2015.

Huang a folosit tehnologia CRISPR–Cas9,  pentru a modifica genele care cauzează boala β-thalassaemia. Huang a folosit în experimentele sale embrioni de la clinicile de fertilizare in vitro (care nu puteau progresa spre organisme mature).

Oamenii de știință speră că editarea genelor folosind tehnologia CRISPR–Cas9 în embrioni vii ar putea elimina bolile genetice.

Rezultatele lui Huang au dovedit, din păcate, că tehnologia CRISPR–Cas9 nu este încă suficient de sigură pentru a evita efectele secundare.  Cu toate acestea, oamenii de știință, dar și politicienii, au fost complet „electrizați” de descoperirile sale.

În 3 decembrie a avut loc la Academia de Științe din Statele Unite din Wachington D.C. o întâlnire la nivel înalt dedicată  editării genelor (The International Summit on Human Gene Editing), la care au participat Academiile de Științe și Medicină din SUA, Royal Society din MArea Britanie și Academia de Științe din China.

Una dintre concluziile întâlnirii a fost că editarea genelor în embrionii umani nu ar trebui interzisă în nicio țară, ci doar strict reglementată. Interzicerea editării genelor în embrioni în unele țări ar duce doar la mutarea experimentelor în alte țări, unde legile sunt mai permisive. Raportul întâlnirii va fi publicat doar în 2016.

Oamenii de știință care au participat la întâlnire au căzut de acord asupra următorul aspect al problemei: Tehnologia de editare a genelor nu trebuie folosită în embrionii vii și care urmează să să fie implantați în uter.

Referințe

http://www.nature.com/news/365-days-nature-s-10-1.19018

http://www.nature.com/news/gene-editing-summit-supports-some-research-in-human-embryos-1.18947

Imagine

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>