Schimbarile produse de aparitia agriculturii, deduse din mostre de ADN antic

Schimbarile produse de aparitia agriculturii, deduse din mostre de ADN antic
Acordă o notă

Agricultura a apărut în Europa acum aproximativ 8500 de ani și a determinat adaptarea oamenilor la noi medii de viață, la noi agenți patogeni, la noi diete și la noi forme de organizare socială. Procesul adaptarii oamenilor la toți acești factori poate fi cu greu dedus studiind doar populațiilor contemporane.

Populațiile contemporane sunt rezultatul multor valuri de modificări genetice, fapt care îngreunează deducerea ordinii evenimentelor de adaptare.

În sprijinul cercetătorilor care se ocupă de studiul adaptabilității și selecției vine ADN-ul populațiilor antice, care este acum accesibil datorită noilor tehnologii de secvențiere ADN.

Un studiu recent publicat prezintă rezultatele secvențierii ADN-ului a 230 de indivizi din Europa și Asia care au trăit între anii 6500 î.e.n. și 300 î.e.n.

Autorii studiului au confirmat că primele gene alele care codează enzima lactază, importantă în digestia laptelui, au apărut în ultimii 4000 de ani. Cea mai veche apariție a acestei gene, în colecția din acest studiu, aparține unui individ care a trăit între anul 2450 și 2140 î.e.n.

Surprinzător, în unele dintre mostrele ADN s-a găsit o alelă a genei  SLC45A2, una dintre genele responsabile pentru culoarea deschisă a pielii. În prezent, această alelă este aproape fixată în populația europeană.

O alelă a genei EDAR, responsabilă pentru o morfologie specială a dinților și o anumită grosime a părului a fost găsită în ADN-ul a 3 indivizi scandinavi vânători-culegători. Această alelă este foarte des întâlnită azi, în Asia de est și la indienii americani. Aceste alele lipsesc în populația europeană actuală, cu excepția Scandinaviei.

Articolul poate fi citit aici: Mathieson, Iain, et al. „Genome-wide patterns of selection in 230 ancient Eurasians.” Nature (2015).

 

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>