Secretele genomului neanderthalian

Secretele genomului neanderthalian
1 cititori au dat 4

Multă vreme s-a crezut că omul modern Homo sapiens și omul de Neanderthal erau două specii diferite. La un moment dat a apărut ipoteza că omul de Neanderthal s-ar fi reprodus cu omul modern, printr-un fenomen pe care oamenii de știință îl numesc amestecare genetică (genetic admixture în engleză).
Fenomenul este explicat de desenul de mai jos.

neanderthal_arbore

 

 

 

În anul 2010 o echipă mare de cercetători din mai multe țări a publicat prima versiune a genomului Neanderthalienilor. Bineînțeles, una dintre primele întrebări la care au vrut să răspundă a fost dacă Neandertalli s-au amestecat cu omul modern.

Singurul segment de ADN neanderthalian pe care cercetătorii îl analizaseră până în 2010 a fost ADN-ul mitocondrial, dar aceste analize nu au dat un răspuns conclusiv.

Pentru a răspunde la marea întrebare, cercetătorii au formulat următoarele ipoteze:

Ipoteza nulă: Dacă oamenii moderni din toate regiunile globului se aseamănă în mod uniform cu neanderthalii, atunci oamenii de Neanderthal nu s-au amestecat cu oamenii moderni (ultimul schimb de ADN s-a produs înainte ca cele două specii să diveargă).
Ipoteza alternativă: Dacă în schimb, oamenii de Neanderthal se aseamană mai mult cu oamenii moderni din unele regiuni ale globului și mai puțin cu oamenii din alte regiuni, atunci avem motive să credem că cele două specii s-au amestecat.


Metodologia

Secvențierea genomului neanderthalian a fost dificilă deoarece oasele antice sunt în general contaminate cu ADN-ul microbilor care au colonizat individul după moartea acestuia. Metoda principală de recuperare a ADN-ul antic este reacția de polimerizare în lanț. În cazul construcției genomului neanderthalian cercetătorii s-au folosit și genomurile deja complete ale omului modern și al cimpanzeului.
Cercetătorii au folosit mostre de schelete neandethaliane găsit în Peștera Vindija din Croația, datând din aprox. anul 34.000 î.e.n., dar și mostre din Valea Neander (Germania), El Sidron (Spania) și Mezmaiskaya (Rusia).


Rezultate

Surprinzător, Neanderthalii sunt mai apropiați genetic de europeni, decât de non-europeni.
O teorie mai veche susținea că omul modern își avea originea într-o pupulație relativ redusă de oameni din Africa, iar în cursul evoluției nu avusese loc nicio amestecare cu alte populații. Studiul din 2010 contrazice această teorie, susținând că aproximativ pâna la 4% din genomurile oamenilor din Eurasia ar fi de origine neanderthaliană.

De asemenea oamenii de știință au descoperit că amestecarea omului modern cu omul de Neanderthal s-a petrecut înainte de diversificare asiaticilor de europeni.

Green, Richard E., et al. „A draft sequence of the Neandertal genome.” science 328.5979 (2010): 710-722.

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>