Lil Bub, cea mai adorabilă pisicuță din lume

LilBub
Lil Bub, cea mai adorabilă pisicuță din lume
1 cititori au dat 5

LilBubLil Bub face multe inimi să se topească. Ea este o pisicuță-vedetă din Statele Unite. A apărut într-un film, a scris o carte și are multe, multe filmulețe pe youtube… Are și un show tv pe Animal Planet.

Lil Bub e deosebită de toate celelalte pisici pe care le-ați văzut vreodată. E micuță, deși are varstă adultă, are ochișori foarte mari și stă cu limbuța afară tot timpul.

Nici oamenii de știință nu au putut rămâne indiferenți la așa o dulceață de pisică! Dr. Daniel Ibrahim și Dr. Darío G. Lupiañez, cercetători la Institutul de Genetică Max Plank din Berlin,  împreună Dr. Uschi Symmons de la ENS Lyon și-au propus să descopere care sunt genele care o fac pe pe Lil Bub atâââât de simpatică.

Imediat ce a văzut filmulețele cu Lil Bub pe Youtube, Daniel s-a gândit că Lil Bub ar putea avea o boală genetică. I-a contactat pe stăpânii acesteia din Statele Unite și a aflat informații despre starea ei de sănătate. Lil Bub suferă de polidactilie (are un deget în plus la fiecare lăbuță), dar a avut și serioase probleme de locomoție în primul an de viață.

Astfel de simptome pot ascunde o boală genetică rară, o enigmă  care dă fluturi în stomac unui adevărat cercetător.

Împreună cu Darío și Uschi, alți doi cercetători, Daniel a pus la cale proiectul LilBUBome, care are ca scop investigarea ADN-ului lui Lil Bub. Munca lor nu e ușoară, din mai multe motive. În primul rând, există problema banilor. Secvențierea ADN-ului lui Lil Bub a fost evaluată la 6500$ și diagnosticarea lui Lil Bub este văzută ca un proiect „de timp liber”.  Nicio instituție de cercetare „serioasă” nu ar investi bani în analiza unei pisici de pe internet. De aceea, echipa LilBUBome nici nu încercat să convingă vreo agenție să le dea vreun grant. Au inițiat în schimb un proiect de „crowd funding” (un proiect prin care au cerut  internauților să doneze sume mici de bani, care să poate duce la realizarea LilBUBome -ului) pe platforma experiment.com .

Nu le-a fost ușor. După cum vă imaginați, oamenii de știință nu au fost cei mai populari în liceu. De aceea cei trei nu au putut convinge mulți prieteni să doneze bani pentru proiectul lor. În schimb, au lucrat mult la abilitățile lor de PR. Au creat un blog în care au explicat exact ce vor să facă și de ce. L-au rugat pe stăpânul lui Lil Bub să le facă cunoscut proiectul. Au luat legătura cu proprietarii websitului experiment.com, care i-au sfătuit ce strategii de marketing ar fi cele mai potrivite pentru ei.

Rezultatele au apărut, încet, încet. Povestea secvențierii ADN-ului lui Lil Bub a fost publicată prima oară de biroul de presă al institutului Max Plank, iar apoi a fost preluată de Washingtion Post.

Cercetătorii au strâns mai mulți bani decât se așteptau … 8000 de dolari. Au primit o mostră din sângele lui Lil Bub și genomul a fost secvențiat cu succes. Dar apoi ei au fost puși în fața altor noi provocări. „Mașina de secvențiere” Illumina, care a secvențiat și genomul lui Lil Bub, produce multe șiruri scurte, de aproximativ 100 de nucleotide A, C, T, G.

Pentru înțelegerea genomului lui Lil Bub este nevoie de un minuțios studiu bioinformatic. Șirurile scurte de nucleotide trebuie asamblate, trebuie să formeze șiruri de lungimea cromozomilor. Genomul unei pisici are mai mult de 3.000.000.000 (3 miliarde) de nucleotide, care trebuie puse în ordine, cap la cap, din șiruri scurte de 100 de nucleotide produse de mașina Illumina.

Apoi, pentru a înțelege informațiile din ADN, format din literele A, C, T, G, genomul trebuie adnotat cu locațiile genelor.

Lucru aproape imposibil pentru Lil Bub, pentru că „genomul de referință” pentru pisici este foarte sărac în adnotări. La capitolul mamifere, avem genomurile aproape complet adnotate pentru om, șoarece și alte câteva … dar nu și genomul pisicii.

Cei trei cercetători s-au descurcat deci cu puținul de informație pe care l-au avut … dar au descoperit lucruri extraordinare.

Polidactilia este cauzată de o mutație genetică independentă de celetalte mutații genetice ale lui Lil Bub. Se pare că o mare parte a pisicilor din Statele Unite suferă de polidactilie, deci faptul că această mutație este prezentă alături de celelalte mutații în ADN-lui lui Lil Bub, nu este atât de neobișnuit cum ar părea la prima vedere. În paranteză fie spus, chiar Ernest Hemingway ar fi preferat pisicile cu mai multe degete, și legenda spune că el ar fi contribuit la „stabilirea unei specii” de pisici cu polidactilie în Statele Unite. Un detaliu care face povestea LilBUBome-ului mai atractivă.

Cei trei cercetători au stabilit cu certitudine că Lil Bub are mutația care determină polidactilia – in alela Hw, denumită așa după Hemingway­.

Apoi, au mai descoperit mutația care determină maxilarul mic (care o face să scoată limba), oasele scurte și îngroșate și ochii măriți, prin analiza unor studii care au raportat același fenotip la șoricei. Aceste ultime detalii nu au fost încă făcute publice. Aștept cu nerăbdara un articol de știință pe acestă temă.

„Lil Bub și-a transferat magia în știință”, a declarat Uschi  pe blogul proiectului.

Citiți mai multe pe blogul proiectului

https://lilbubome.wordpress.com/

 

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>