Un microorganism din domeniul Archaea, veriga de legătură dintre procariote și eucariote

Un microorganism din domeniul Archaea, veriga de legătură dintre procariote și eucariote
1 cititori au dat 3

Originea celulelor eucariote rămâne unul dintre misterele biologiei moderne.

La nivel celular, organismele pot fi clasificate în trei domenii: fie ca bacterii, eucariote sau archaea.

Încă de la descoperirea domeniului Archaea de către Carl Woese în anul 1977, cercetătorii au observat că Archaea, deși sunt organisme unicelulare, se aseamănă mult mai mult cu eucariotele decât cu bacteriile. În plus, cercetătorii au observat că eucariotele au în ADN atât gene cu origine bacteriană, cât și gene cu origine Archaea.

Eucariotele sunt mult mai complexe decât bacteriile și organismele archaea, de aceea evoluția de la bacterii la eucariote este foarte greu de explicat. Spre deosebire de bacterii și archaea, eucariotele 1. au nucleu distinct, care conține ADN-ul, 2. ADN-ul eucariotelor este legat de proteine histonice 3. au un sistem complex de endomembrane (format din reticul endoplasmatic, aparat Golgi, vezicule și alte organite derivate) 4. mecanismele de transcripție și translație conțin spliceosomul 5. eucariotele au un sistem de degradare al proteinelor folosind enzime ubicuitare 6. sistemul iARN (interferența ARN) și altele…

Studii recente au arătat că celulele eucariote ar fi putut evolua din domeniul Archaea. Cercetători de la universitățile din Uppsala (Suedia), Bergen (Norvegia), Viena (Austria) și Groningen (Olanda) descriu, într-un studiu publicat recent în Nature, Lokiarchaeota – o nou-descoperită ramură a domeniului archaea a cărui organisme conțin proteine asemănătoare proteinelor eucariotelor.

Aceste proteine au roluri legate de remodelarea membranelor și transportul din vezicule. De asemenea, la nivel ribozomic, Lokiarchaeota  sunt cea mai apropiată „rudă” a eucariotelor.

Cercetătorii au descoperit Lokiarchaeota într-un studiu al diversității microbiene din Oceanul Arctic, desfășurat în apropiere de castelul Loki, prin identificarea microorganismelor necultivabile folosind analiza genelor 16S din ARN-ul ribozomic.

Rezultatele studiului sugerează că lipsa verigii dintre procariote și eucariote ar putea fi explicată de faptul că până în prezent există foarte puține studii care investighează organisme necultivabile în laborator, iar majoritatea organismelor archaea sunt necultivabile.

Referințe

Spang, Anja, et al. „Complex archaea that bridge the gap between prokaryotes and eukaryotes.” Nature 521.7551 (2015): 173-179.

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>