Clonare fără limite

Clonare fără limite
1 cititori au dat 5

Articolele din presă discută des despre clonarea animalelor și a oamenilor.

Dar de ce ar fi clonarea o problemă ? În cele ce urmează voi discuta puțin pe acest subiect, începând cu două exemple de știri legate de centrele de cercetare din China unde animalele, și mai recent embrionii umani, sunt ținta ingineriei genetice.

„Dacă e gustos, secvențiază-l!”

Animalele sunt de multă vreme clonate la scară largă. De exemplu, Compania BGI din Shenzhen, China, este specializată în clonarea porcilor. Ei produc mai mult de 500 de porci clonați pe an.

Porcii sunt clonați pentru cercetarea bolilor umane, cum ar fi Alzheimer, datorită similarității lor cu oamenii. De asemenea, porcii sunt clonați și cu scopul de a afla „secretelor genetice” care fac carnea mai gustoasă. Strategia BGI e: „Dacă e gustos, secvențiază-l!”

Proiectul BGI este posibil datorită celui mai mare centru de secvențiere al ADN-unul din lume, aflat tot în orașul Shenzhen. Prin comparație, centrul din Shenzhen avea în 2014 peste 160 de mașini de secvențiere, în comparație cu cel mai mare centru de secvențiere din Europa, Institutul Sanger al Wellcome Trust din Marea Britanie, care avea 30.

Am putea programa genetic oamenii?

Tot în China, cercetătorii de la universitatea Guangzhou au încercat să modifice genele unor embrioni umani folosind tehnologia CRISPR/Cas9.
Ei au încercat să elimine genele care provoacă un defect al embrionilor și să le înlocuiască cu o versiune sănătoasă, fără rezultate pozitive. Cu toate acestea, studiul publicat în jurnalul de specialitate Cell a tras un semnal de alarmă, despre tipul de experimente care se desfășoară în China. Multe asociații religioase au început dezbateri etice despre relevanța modificării informației genetice a oamenilor.

Vom avea în viitor designer-babies (copii proiectați în laborator)? Îmaginați-vă că un cuplu ar dona celule reproducătoare, care ar rezulta în mulți embrioni produși în laborator. Acești embrioni pot fi secvențiați, iar părinții și-ar putea teoretic alege embrionul care le place mai mult, în funcție de rezultatele secvențierii.

O altă întrebare la care merită să ne gândim este problema clonării umane. La nivel „tehnic”, dacă animalele pot fi clonate cu succes, pot fi clonați și oamenii. De ce opinia publică este de regulă împotriva clonării?
Ignorând argumentele pe teme religioase, din punct de vedere științific, clonarea nu are sens pentru că reduce diversitatea genetică. Un agent patogen care poate infecta un individ, poate infecta toate clonele cu aceeași informație genetică. Diversitatea genetică are rolul de a ne proteja de „inamici”. Într-o populație diversă, un agent patogen poate ataca unii indivizi, dar probabil nu pe toți. Diversitatea genetică este în sine o strategie de supraviețuire a unei specii.

Apoi, o populație expusă constant unui anumit factor de stres, poate dezvolta imunitate la acel factor pe parcursul a mai multor generații, prin procesul de evoluție. Copiii clonați ai unei familii, de-a lungul a mai multor generații nu vor răspunde „natural”, prin evoluție, factorilor de stres din mediul înconjurător.
Luând un exemplu extrem, gândiți-vă că strămoșii noștri hominizi ar fi avut acces la tehnica clonării și s-ar fi putut clona de-a lungul a sute și mii de generații. Acum și noi nu numai că am fi arătat la fel ca ei, dar probabil am avea și aceleași caracteristici fiziologice cu ei, am fi neadaptați la mediul în care trăim acum. Am avea blană și n-am putea digera produsele alimentare pe bază de lapte!

De ce ne opunem „proiectării bebelușilor” – așa numiților designer babies?
Editarea informației genetice după placul părinților ar presupune crearea unor indivizi neadaptați la mediu. De exemplu, unii părinți ar prefera copii cu ochi albaștri. Probabil ochii albaștri sunt un dezavantaj în zonele cu prea mult soare pe glob (aceasta este doar problemă teoretică, nu neapărat validată științific). Proiectarea copiilor ar putea crea, teoretic, o generație de copii „frumoși”, care nu ar putea supraviețui, pe termen lung.

Referințe

http://www.bbc.com/news/science-environment-25576718
http://www.nature.com/news/chinese-scientists-genetically-modify-human-embryos-1.17378

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>