Legătura dintre ADHD și fumatul în timpul sarcinii

causes-of-adhd-400x400
Legătura dintre ADHD și fumatul în timpul sarcinii
Acordă o notă

Faptul că în România încă mai este permis fumatul în public este absolut șocant.
Fumatul în spații publice a fost interzis în Anglia încă din 2007, în Turcia în 2009, în Polonia în 2011 și în Ungaria în 2012.

Ceea ce e și mai rău, este faptul că femeile însărcinate și copiii au acces în localurile în care se fumează. Imaginea copilului care se joacă în fumul părinților grijulii este foarte des întâlnită în România, deși copiii au nevoie de aer curat pentru o dezvoltare armonioasă. Copiii expuși fumatului pasiv dezvoltă o serie de afecțiuni, cum ar fi astm, infecții respiratorii, probleme de comportament, iar studii mai recente afirmă că expunerea la fumul de țigară a copiilor cauzează ADHD.

De asemenea, numeroase studii arată că fumatul în timpul sarcinii cauzează copiilor Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică (sindromul ADHD). Voi vorbi despre câteva dintre aceste studii în cele ce urmează.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este un sindrom care privează copiii de capacitatea de a se concentra si de a acorda atenție celor din jur. Copiii care sufera de ADHD sunt nervoși și pot fi distrași foarte ușor.
Numeroase studii leagă condițiile prenatale de sindromul ADHD.

Studiul din 2005 al lui Rodriguez și Bohlin a urmărit 290 de copii, începând cu a zecea săptămână de sarcină a mamelor, până la vârsta de 7 ani. Femeile însărcinate au fost evaluate după două criterii: gradul de stres în timpul sarcinii și faptul dacă fumau sau nu. Rezultatele studiului au arătat că ambii factori, atât stresul, cât și condiția de fumătoare a mamei, sunt corelați (independent unul de celălalt) cu apariția sindromului ADHD la copii, în special la băieți. Studiul lui Neuman et al, efectual în Statele Unite, a ajuns la aceleași concluzii. Atât fumatul, cât și consumul de alcool în timpul sarcinii favorizează apariția sindromului ADHD.

Contrar rezultatelor prezentate mai sus, unii cercetători predind că ADHD este legat mai mult de zestrea genetică a părinților, mai mult decât de factorii intrauterini de dinaintea nașterii.

Un studiu din Marea Britanie publicat în 2011 a investigat chiar această ipoteză. Studiul a fost făcut pe 8.324 de copii între anii 1991 and 2000. Studiul a urmărit dacă ambii părinți ai copiilor fumau și dacă acești copii au dezvoltat ADHD. Ipoteza e că dacă ADHD este cauzat de condițiile intra uterine, atunci condiția de fumători a taților nu trebuie să afecteze probabilitatea ca un copil să dezvolte ADHD. Dacă sindromul este transmis genetic, atunci dezvoltarea ADHD ar trebui să aibă probabilități egale în cazurile în care fie doar mama, fie doar tata sunt fumători. Rezultatele studiului arată că ADHD la copii este asociat cu condițiile de fumători atât ale mamei, cât și ale tatălui. În cazurile în care doar tatăl este fumător, această asociație între fumat și ADHD se păstrează. Aceste rezultate sugerează că asocierea dintre fumatul mamei și probabilitatea ca un copil să dezvolte ADHD are fie cauze genetice, fie este cauzat de mediului în care trăiește mama.

Concluziile pe care le putem trage din aceste studii…? să cerem o lege care interzice fumatul în public. Anul acesta Anglia a mai făcut un pas în sensul protejării copiilor, și anume a interzis fumatul în mașinile personale în care sunt transportați copii.

Rodriguez, Alina, and Gunilla Bohlin. „Are maternal smoking and stress during pregnancy related to ADHD symptoms in children?.” Journal of Child Psychology and Psychiatry 46, no. 3 (2005): 246-254.

Neuman, Rosalind J., Elizabeth Lobos, Wendy Reich, Cynthia A. Henderson, Ling-Wei Sun, and Richard D. Todd. „Prenatal smoking exposure and dopaminergic genotypes interact to cause a severe ADHD subtype.” Biological psychiatry 61, no. 12 (2007): 1320-1328.

Langley, Kate, Jon Heron, George Davey Smith, and Anita Thapar. „Maternal and paternal smoking during pregnancy and risk of ADHD symptoms in offspring: testing for intrauterine effects.” American journal of epidemiology 176, no. 3 (2012): 261-268.

Imagine www.health.com

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>