Avem o noua clasa de antibiotice! Cine profita?

oxfam bus
Avem o noua clasa de antibiotice! Cine profita?
3 cititori au dat 4.7

Vestea bună: după mulți ani în care nu a mai fost descoperit niciun antibiotic, în ianuarie 2015 revista Nature a anunțat că cercetătorii americani de la Northeastern University in Boston, Massachusetts, au descoperit o nouă clasă de antibiotice.
Vestea proastă: s-ar putea ca cei care au cea mai mare nevoie de aceste medicamente să nu poată profita de acestă descoperire.

Alexander Fleming a descoperit penicilina în 1928 și de atunci umanitatea a avut multe beneficii de pe seama acesteia, unul dintre ele fiind creșterea spectaculoasă a speranței la viață din ultimul deceniu. Noi clase de antibiotice au fost descoperite de-a lungul timpului, dar de pe la începutul anilor ’80 descoperirile au stopat.
Pe de altă parte, bacteriile au dezvoltat imunitate la antibiotice și s-au transformat în super-bacterii, a căror infecții nu mai pot fi tratate (un exemplu ar fi stafilococul rezistent la meticilină MRSA). Omenirea se află în prezent în fața unei iminente probleme de sănătatea publică: s-ar putea să pierdem lupta cu super-bacteriile. Acesta nu este un mesaj alarmist de pe un blog oarecare, ci al cercetătorilor și chiar mesajul primului ministru al Marii Britanii (vezi reportajul BBC „David Cameron atrage atenția asupra întoarcerii din punct de vedere medical în epoca medievală„).

Datorită factorilor menționați mai sus, descoperirea unei noi clase de antibiotice nu ar putea decât să ne bucure.

Aș vrea să detaliez puțin metoda prin care au fost descoperite noile antibiotice.
Am scris într-un post precedent pe blog despre un articol publicat în revista în limba română BBC Science Focus intitulat „Farmacia de sub strada ta”. Articolul descrie foarte frumos cum oamenii de știință caută în pământ organisme care ar putea produce noi antibiotice. Așa cum mucegaiul Penicillium notatum produce penicilina (descoperirea lui Alexander Fleming), alte organisme (ciuperci sau bacterii) ar putea produce alte produse antibiotice de care am putea profita. Spre deosebire de Fleming, care a crescut mucegaiul producător de penicilină în laborator, Cercetătorii de la Northeastern University au analizat potențialul de a produce antibiotice al organismelor care NU pot fi cultivate. Ei au luat mostre de sol, le-au așezat pe niște plăcuțe subțiri și au testat potențialul acestor mostre de a inhiba creșterea microorganismelor (vezi imagine). Ingeniozitatea lor a dat rezultate și în plăcuțele respective au descoperit prin metode de biologie moleculară noile antibiotice.
BBC_antibiotics

Rezultatele cercetătorilor sunt minunate, dar cine va profita de ele?

Un studiu publicat în această săptămână de organizația non-guvernamentală Oxfam ne atrage atenția că în 2016 1% din populația lumii va deține tot atâtea resurse cât 50% din populația planetei. Distribuirea resurselor planetei este din ce în ce mai inegală. O altă dată statistică arată că 80 de oameni de pe planetă ( adică, prezentat mai sugestiv, oamenii care încap într-un autobuz cu etaj) dețin tot atâtea resurse cât 3,5 miliarde de oameni. oxfam bus.

Studii precedente de știință arată că bolile infecțioase afectează în special pe cei săraci (a căror număr tot crește, după cum arată Oxfam!). Vor considera profitabilă companiile farmaceutice producerea la scară industrială a noilor antibiotice recent descoperite?
Doar 8% dintre medicamentele care încep testările în spitale ajung pe piață. Costurile producerii noilor medicamente sunt enorme, iar producătorii privați sunt motivați de profit, care ar putea veni, sau nu, din buzunarele celor săraci.
În 2014, o companie privată a primit aprobarea pentru producerea la scară largă a unui tratament împotriva hepatitei C, o boală care afectează în primul rând pe cei cu educație puțină care trăiesc în sărăcie. Cu toate acestea, compania distribuie tratamentul la prețuri mai mari de 80000 USD, ceea ce limitează accesul pacienților care chiar au nevoie de aceste medicamente.

Lindsay Kobayashi, blogger pe situl PLoS, atrage atenția asupra faptului că înainte de a rezolva o problemă pe cale științifică, omenirea ar trebui să rezolve problemele mult mai mari, mai costisitoare și mai complicate cum ar fi inegalitățile sociale și distribuția inegală a resurselor.
E minunat că oamenii de știință fac progrese extraordinare, dar aceste descoperiri riscă să rămână rezultate de laborator, dacă cei mulți nu pot profita de ele.

Vă invit să citiți articolul lui Lindsay
http://blogs.plos.org/publichealth/2015/01/22/antibiotic-poverty/

Profit de această ocazie pentru a reaminti cititorilor să nu folosească antibiotice decât atunci când sunt prescrise de doctori, pestru a evita să fie victimele super-bacteriilor!

Citește mai mult

Bacteriile rezistente la antibiotice în România

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>