Musculița Drosophila melanogaster ne dă speranțe pentru noi terapii ale diabetului de tip 2

Musculița Drosophila melanogaster ne dă speranțe pentru noi terapii ale diabetului de tip 2
1 cititori au dat 3

de Florian Frisch

Nivelul de insulină din corpul uman reprezintă o recție la ceea ce mâncăm. În special, carbohodrații consumați în exces ridică nivelul glicemiei, iar ca o consecință nivelul de insulină crește. Calea de transmitere intracelulară a semnalelor insulinei (în engleză, insulin signaling pathway)  corelează creșterea, dezvoltarea și durata vieții cu nutriția individului. Cercetătorii de la Institutul Max Plank de Biologie Moleculară (MPI-CBG) studiază lipoproteinele musculiței Drosophila melanogaster. Ei au descoperit că lipidele, nu cantitatea de calorii ingerate determină nivelul de insulină degajat în corpul  Drosophilei.

Cercetătorii din laboratorul  lui Suzanne Eaton au studiat efectul dietei asupra producției și secreției de insulină. Două grupuri de musculițe au fost supuse la două diete, care aveau același număr de calorii, dar difereau în calitatea lipidelor. Prima  dietă a fost bazată pe drojdie și conținea acizi grași nesaturați. Această dietă determină producerea de insulină în cantități ridicate. A doua dietă, bazată pe consumul de plante, a avut un efect opus și anume a redus nivelul de insulină.

Studii anterioare au arătat că un nivelul scăzut de semnale intracelulare ale insulinei este corelat  cu o durată de viață mai lungă a musculițelor decât media. Până acum se credea că durata ridicată de viață era determinată de o dietă săracă în calorii. Dar experimentele din Dresden de la Max Plank au arătat că, de fapt, compoziția lipidelor a determinat diferența. În acest experiment, cercetătorii au obținut același efect asupra duratei de viață a musculițelor ca și în cazul dietei sărace în calorii.

Cum putem corela aceste descoperiri cu îmbunătățirea calității vieții oamenilor?

Articolul original

http://elifesciences.org/content/early/2014/10/02/eLife.02862

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

2 comments

  1. Pingback: Linkurile zilei. Lecturi de citit (marti) - Dan PopaDan Popa

  2. Pingback: Linkurile zilei. Lecturi de citit (miercuri) - Dan PopaDan Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>