Ne tragem din maimuțe?

Ne tragem din maimuțe?
3 cititori au dat 4

Întrebarea este trivială și plictisitoare pentru mulți. Cu toate acestea am un motiv secret pentru care vreau să vorbesc despre acest subiect!

O categorie de oameni ar răspunde clar NU și ar argumenta că  „nu cred în evoluție”. Până la urmă, teoria evoluției e doar o teorie. Există multe dovezi științifice care susțin evoluția, dar poate nu suficiente pentru cei sceptici.  Apoi, mulți confundă acceptarea teoriei evoluției cu negarea existenței unui creator. De aici încep multele discuții capcană unde ești întrebat dacă ești creaționist sau evoluționist, de parcă cele două posibilități se exclud una pe cealaltă și una dintre ele e musai adevărată!

Apoi, a doua categorie ar răspunde, bineînțeles, DA! pentru că, nu-i așa, avem cam 98% același ADN cu maimuțele, ba chiar am constatat că unii semeni de ai noștri se și comportă ca maimuțele din când în când. Ha! E doar o glumă, firește, autorul articolului nu are intenția de a ridiculiza pe nimeni.

Ei bine, în viziunea mea răpunsul corect e NU. Nu ne tragem din maimuțe. Maimuțele sunt poate rudele noastre cele mai apropiate din arborele filogenetic al vieții. Maimuțele și oamenii au un strămoș comun, care a semănat probabil mai mult cu maimuțele din ziua de azi decât cu Homo sapiens, dar totuși, acest strămoș nu era maimuța pe care o vedem azi la grădina zoologică. Să spunem că ne tragem din maimuțe e ca și cum am vorbi despre un incest!

Cu această ocazie aș vrea să menționez un articol apărut de puțină vreme, despre două maimuțe africane care sunt rudele cele mai apropiate ale omului: cimpanzeul (Pan troglodytes) și bonobo (Pan paniscus). Deși au înfățișări asemănătoare, ele diferă mult prin comportamentele lor sociale și de reproducere. În unele aspecte ele se aseamănă mai mult cu oamenii decât se aseamănă una cu cealaltă.  Complicată familie mai avem!

(„The bonobo genome compared with the chimpanzee and human genomes” –http://www.nature.com/nature/journal/v486/n7404/full/nature11128.html)

 

 

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>