Oameni și șoareci. și ADN

Oameni și șoareci. și ADN
3 cititori au dat 4

Genomul uman este constituit din 23 de cromozomi, are approximativ 3,2 miliarde de perechi de baze azotate și conține între 20000 și 25000 de gene care codează proteine. Planta de tabac Nicotiana tabacum are un genom de 4,3 miliarde de perechi de baze azotate, iar floarea Paris japonica are un genom uriaș, de 152 de miliarde de perechi de baze azotate, cel mai mare genom cunoscut până la ora actuală.

paris japonica

În imagine. Paris japonica, organismul cu cel mai mare genom descoperit până în prezent.(Karl Kristensen, Danemarca).

Mărimea genomului influențează ciclul vieții unui organism, cu cât un genom este mai mare cu atât îi ia unui organism mai mult timp pentru a-și replica ADNul.

Dar de ce o plantă are un genom mai mare decât Homo sapiens? „Nimic în biologie nu are sens, decât dacă îl analizăm din perspectiva evoluției.” (T. Dobzhansky). Despre acest subiect voi vorbi într-un articol viitor. 

Un studiu interesant a fost publicat de curând în PLoS Genetics. Conform ultimelor estimări aproximativ 8.2% din genomul uman ar fi funcțional! Dacă acest lucru este adevărat, înseamnă că majoritatea mutațiilor sunt inofensive și nu afectează fitnessul unui individ.

„2.2% din genomul uman era funcțional, iar acest segment de genom este similar cu un segment din genomul șoarecilor. Celelalte 6 procente din genomul uman au devenit „funcționale” în ultimii 80 de milioane de ani, când oamenii și șoarecii s-au diferențiat din strămoșul comun „, a declarat  Chris Rands, unul dintre autorii studiului. „Studiile pe șoareci pot pierde multe din aspectele funcționării genomului uman”, atenționează Rands.

Referințe

http://blogs.plos.org/biologue/2014/09/02/how-much-of-your-genome-is-functional/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+plos%2Fblogs%2Fbiologue+%28Blogs+-+Biologue%29

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101007120641.htm

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

2 comments

  1. Pingback: Linkurile zilei. Lecturi de citit (luni) - Dan PopaDan Popa

  2. Pingback: MAGAZIN Ce citim cand stam pe toaleta? De ce nu facem toti cancer? Ecuatia fericirii, mai pe larg. De unde vine masa corpurilor? Despre complexitate. Cate specii dispar intr-un an? Cum miroase Luna? De unde stii ca existi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>