Text mining pentru tratarea cancerului

Text mining pentru tratarea cancerului
2 cititori au dat 2.5

Colegul meu Chengkun Wu tocmai a câștigat premiul pentru cel mai bun articol la Conferința internațională de bioinformatică din Sydney, Australia (13th International Conference on Bioinformatics).

L-am rugat pe Chengkun să explice în 100 de cuvinte rezultatele prezentate în Australia și el mi-a trimis următorul text. E interesant:

Cancerul tiroidian este cel mai des întâlnit tip de tumoră endocrină, iar numărul de cazuri de cancer tiroidian este în continuă creștere. Cancerul tiroidian poate fi clasificat în mai multe subtipuri, iar subtipurile au ca și cauză diferite mecanisme moleculare. Identificarea genelor și a căilor metabolice responsabile pentru declanșarea cancerului tiroidian este foarte importantă pentru descoperirea unor noi terapii. Literatura de specialitate menționează multe dintre genele și căile metabolice a căror funcționare este asociată cu declanșarea cancerului tiroidian, dar din păcate articolele și cărțile de specialitate nu sunt suficient de bine organizate, informațiile esențiale sunt amestecate cu multe rezultate și informații irelevante.

Chengkun creează unelte informatice care extrag informațiile relevante din textele de specialitate. El a elaborat un sistem de extragere a cunoștințelor din text (text mining în limba engleză) care generează profilele moleculare ale subtipurilor de cancer tiroidian. Astfel a descoperit gene și căi metabolice importante care lipseau din bazele de date adnotate manual, dar și din recenziile ultimelor articole de specialitate.

Codul sursă folosit în acest studiu este publicat online și este gratuit https://github.com/chengkun-wu/GenesThyCan

Felicitări, Chengkun!

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

1 Comment

  1. Pingback: MAGAZIN Suntem controlati de bacterii, nu de extraterestri. 11 mirosuri pe cale de disparitie. Cinci experimente stiintifice de acum 100 de ani. Cat de similare sunt de fapt doua celule cu acelasi ADN? Bloguri romanesti. Ted Talks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>