Rezistența la antibiotice: tragedia bunurilor comune?

Abces de MRSA
Rezistența la antibiotice: tragedia bunurilor comune?
1 cititori au dat 3

Folosirea îndelungată a antibioticelor a cauzat selecția bacteriilor patogene rezistente la antibiotice și, îngrijorător, unele tipuri de bacterii sunt rezistente la mai multe clase se antibiotice. Unele politici publice descurajează folosirea antibioticelor, dar reducerea folosirii antibioticelor nu este cheia pentru eliminarea bacteriilor rezistente. Soluția ar fi să punem societatea înaintea individului: rezistența la antibiotice poate fi evitată dacă unii pacienți rămân netratați. Această concluzie supărătoare poate fi explicată prin analogie la dilema socială numită „tragedia bunurilor comune” (tragedy of the commons).

Tragedia bunurilor comune vorbește despre o comunitate în care toți sătenii au acces nelimitat la islazul comunal. Este în interesul tuturor țăranilor să aibă cât mai multe vaci. Cu timpul, comunitatea are tot mai multe vaci; ca efect, iarba de pe islaz este în totalitate consumată, vacile mor de foame, iar țăranii sărăcesc. Tragedia bunurilor comune survine din cauză că beneficiile trimiterii vacilor pe islazul comunal sunt individuale, iar costurile de întreținere a islazului sunt împărțite între toți membrii comunității.

Abces de MRSAInfecție cauzată de bacteria Stafilococ auriu rezistentă la meticilină (MRSA).

Substanțele cu efect antimicrobian sunt deseori folosite fără logică, în situații în care nu e nevoie de ele. De exemplu, antibioticele sunt prescrise în infecțiile virale, iar posibilitatea de a cumpăra antibiotice fără rețetă duce la tratamente auto-prescrise fără rezultat. Cantități mari de antibiotice sunt folosite în agricultură, în medicina veterinară și în multe bunuri de larg consum.

Folosirea substanțelor antimicrobiene reprezintă o dilemă. Folosirea corectă aduce beneficii pacienților, dar aduce un cost societății, prin selecția tipurilor de bacterii rezistente la antibiotice. Acestă dilemă a fost comparată cu tragedia bunurilor comune. Din păcate, tragedia bunurilor comune nu are o soluție.
Ce ar însemna să punem interesul societății deasupra intereselor individuale în cazul problemei rezistenței crescute la antibiotice? Nu știm exact. Limitarea drastică a folosirii antibioticelor ar putea fi o soluție, sau lăsarea infecțiilor puțin severe netratate. În cazul extrem, am putea folosi substanțele antimicrobiene numai în cazul infecțiilor care pun în pericol viața oamenilor.

O altă strategie prin care putem evita apariția agenților patogeni rezistenți la antibiotice este evitarea infecțiilor din spitale, unde agenții patogeni pot fi monitorizați atent, pot fi izolați și eliminați. Această strategie a avut succes în eliminarea unor cazuri de MRSA și enterococi rezistenți la vancomicină.

Tragedia bunurilor comune este o analogie corectă la problema rezistenței la antibiotice. Pentru limitarea consumului de antibiotice, fiecare individ trebuie să plătească un cost, nu neapărat material, altfel riscăm să nu mai putem controla agenții patogeni. Ar trebui să lăsăm pacienți netratați? Aceasta este o întrebare dificilă care nu are încă răspuns.

Articol din PLoS Medicine, publicat sub licență Creative Commons

Foster, Kevin R., and Hajo Grundmann. „Do we need to put society first? The potential for tragedy in antimicrobial resistance.” PLoS medicine 3.2 (2006): e29. 

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>