Noutăți de la conferința internațională dedicată studiului confidențialității datelor PETS2014 (Privacy Enhancing Technologies Symposium, Amsterdam, 2014)

Un articol aduce în discuție legătura dintre colocație și confidențialitatea locației unei persoane în rețelele mobile.
Ce este colocația? În contextul de față, colocația reprezintă poziția fizică a unui obiect în raport cu altele.

Studiul pornește de la premiza că informațiile despre colocații sunt de multe ori publice: de exemplu, utilizatorii rețelelor de socializare pun tag-uri (etichete) cu numele celor prezenți în poze; softwarurile de recunoaștere a feței sunt din ce în ce mai performante; dispozitivele mobile înregistrează prezența altor dispozitive mobile din jurul lor.

Studiul publicat la conferința PETS 2014 dorește să cuantifice gradul în care un utilizator își poate pierde anonimitatea, atunci cand mai mulți utilizatori dezvăluie informații despre locația sa.

Surprinzător, informațiile pe care un “spion”/ adversar ar dori să le obțină din colocație sunt ușor de obținut. Acțiunile unui utilizator au consecințe grave asupra anonimității/confidențialității locației altor utilizatori, chiar dacă aceștia au un profil privat în rețelele de socializare. Mai există anonimitate? Probabil, nu.

Studiul folosește baze de date GeoLife (Centrul de cercetare Microsoft Asia).

Articolul poate fi accesat aici: “Quantifying the Effect of Co-location Information on Location Privacy
Preluat de pe conspicuouschatter

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.