Cum câștigi un truel

truel
Cum câștigi un truel
2 cititori au dat 3.5

D’Artagnan, cardinalul Richelieu și Ducele de Buckingham se întâlnesc din nou. De data aceasta sunt inamici într-un truel. Fiecare are câte un pistol cu număr infinit de gloanțe și dorește să îi elimine pe ceilalți doi.

Ei respectă următoarele reguli:
1) Ordinea în care trag este aleatoare.
2) Ordinea aleatoare stabilită la început se respectă pe parcursul truelului, până când o singură persoană rămâne în viață.
3) Toate împușcăturile sunt letale. Cu toții știu că D’Artagnan își nimerește ținta cu o precizie de 100%, Richelieu cu o precizie de 80%, iar Ducele de Buckingham își nimerește ținta în numai 50% din cazuri.

Fiecare personaj își alege strategia ideală.

Întrebare: ți-ai dori să fii în pielea lui D’Artagnan, a cardinalului de Richelieu sau a Ducelui de Buckingham ?

Înainte să analizăm situația truelului, să ne gândim întâi la un duel. Într-un duel, atât precizia cu care nimeresc ținta, cât și ordinea în care cei doi adversari trag, determină câștigătorul.

Putem folosi aceeași logică pentru a determina câștigătorul unui truel?

Nu chiar… în cazul nostru, Ducele de Buckingham, adversarul cu cea mai mică precizie, are cele mai mari șanse de reușită, indiferent de ordinea în care se trage.
Explicația: atât D’Artagnan, cât și cardinalul Richelieu, știu că fiecare dintre ei este cel mai mare inamic al celuilalt. Înseamnă că amândoi preferă să tragă asupra celuilalt până când își doboară ținta. Deci, ducele de Buckingham va supraviețui până când numai unul dintre adversarii săi va fi în viață ȘI va fi primul care va avea șansa să tragă. Acest scenariu se va repeta indiferent de ordinea participanților.

truelUn caz particular îl reprezintă situația în care Ducele de Buckingham este primul care poate trage. În acest caz, el nu vrea să riște să îi omoare pe D’Artagnan sau pe cardinalul Richelieu. Dacă omoară pe unul dintre ei, al treilea va ținti spre el și astfel Ducele va fi doar al doilea în duel. Cea mai bună strategie pentru Buckingham este să rateze intenționat (poate trage în aer!) și să-i lase pe D’Artagnan și pe cardinalul Richelieu să se bată între ei.

Ducele de Buckingham câștigă cu o probabilitate de 52%, D’Artagnan cu o probabilitate de 30%, iar ducele de Buckingham cu o probabilitate de 18%.

Articol din MindYourDecisions
Imagine din readthehook

Am aflat despre regulile truelului și strategia optimă din cartea lui Simon Singh, „Marea teoremă a lui Fermat”. 978-973-50-1601-2

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>