google_pseudo

Probabil ați observat că dacă scrieți “pseudo” în meniul de căutare al Google.com, prima sugestie e “Pseudomonas” 🙂

Există mai mult de 100 de tipuri de bacterii Pseudomonas; ele se găsesc în mediul înconjurător, în ape, în sol, dar și în spitale; unele sunt fluorescente. Prezența în diferite medii se datorează în principal abilității de a metaboliza o mare varietate de substanțe nutritive.

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie patogenă care colonizează în general plămânii bolnavilor de fibroză chistică

 

Pseudomonas putida sunt bacterii care pot metaboliza diferite surse de carbon cum ar fi benzenul sau toluenul; datorită acestei proprietăți pot fi folosite în scopul curățării mediului înconjurător.

Pseudomonas putida Pseudomonas putida

 

Unele tipuri de bacterii Pseudomonas syringae provoacă o boală plantelor de kiwi. A afectat culturi de kiwi în Japonia, Italia, China, Noua Zeelandă.

KiwiKanker Efectul infecției plantelor de kiwi cu Pseudomonas syringae asupra fructelor de kiwi

 

Bacteriile Pseudomonas fluorescence au fost folosite pentru studierea evoluției diversității în laboratorul profesorului Paul Rainey.
Paul Rainey a inoculat bacterii Pseudomonas flurescence din morfotipul Plicticos în mediu de creștere lichid. În numai cinci zile, bacteriile din mediul de creștere s-au diversificat în alte două morfotipuri, (pe care eu le-am denumit în limba română): Mofturosul (denumit “Fuzzy Spreader” în articolul din Nature) și Ridatul (Wrinkly spreader). Cele trei morfotipuri coexistă pentru că ocupă nișe diferite în tubul cu mediu de creștere lichid. Bacteriile de la suprafața mediului de creștere sunt expuse la o cantitate mai mare de oxigen decât cele de la baza tubului. Un morfotip ocupă baza tubului, altul spațiul de la mijloc, iar al treilea morfotip crește la suprafața lichidului.

smooth Colonie de Pseudomonas fluorescence. Morfotipul plicticos

 

fuzzy Colonie de Pseudomonas fluorescence. Morfotipul mofturos

 

wrinkle Colonie de Pseudomonas fluorescence. Morfotipul ridat

 

pseudomonas flurescens Pseudomonas fluorescence în mediul de creștere lichid. Se poate observa că un morfotip crește la suprafața mediului lichid, în prezeța oxigenului.

 

Pseudomonas fluorescence experiment
Experimentul, pe scurt

Cine nu crede încă în evoluție, poate citi articolul lui Paul Rainey http://www.nature.com/nature/journal/v394/n6688/abs/394069a0.html.

Sursa de inspirație principală:
Blog Siouxsie Wiles
Alte referințe:
BusinessDay.co.nz

Fotografiile cu Pseudomonas fluorescence au fost realizate de M.A.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.