puțin despre bioinformatică

job_bioinformatica1
puțin despre bioinformatică
4 cititori au dat 3.8

Bioinformatica este știința interdisciplinară care interpretează informația genetică, adică lungul șir de nucleotide care stau la baza lumii vii : A, C, T, G…, dar și secvențele de aminoacizi care compun proteinele.

example sequence Exemplu de secvență ADN

 

Secvențierea genomurilor a dus la generarea unui volum incredibil de mare de date care nu pot fi interpretate fără ajutorul unor programe software specializate sau fără ajutorul unor arhitecturi hardware care să permită procesarea datelor în mod paralel. Astfel, bioinformaticienii sunt programatorii care care au cunoștințe solide de genetica populațiilor și/sau biologie moleculară, care știu șă analizeze datele dintr-unul sau dintr-o mulțime de genomuri.

Conform Genomes Online Database (GOLD), până în prezent au fost secvențiate 49.092 de genomuri complete, 878 în domeniul Archaea, 35.530 în Bacteria și 8.311 în Eukarya. Multe dintre aceste genomuri pot fi accesate gratuit pe diferite websituri, cum ar fi Genbank. Secvențierea genomurilor este cu mult mai simplă și mai ieftină decăt analizarea rezultatelor secvențierii, de aceea știința are nevoie de foarte mulți bioinformaticieni.

Universitatea București și Politehnica București oferă cursuri, respectiv un program de masterat în bioinformatică.

Cu toate acestea, nici unul dintre cele mai populare websituri pentru găsirea unui loc de muncă în România nu afișează vreun rezultat pentru domeniul „bioinformatică”… De ce?! Am încercat myjob.ro, ejobs.ro și bestjobs.ro

job_bioinformatica1

job_bioinformatica2

job_bioinformatica3

 

 

 

 

Pentru curioși, pe pe websitul Universității București, ce este bioinformatica?

„Bioinformatica este un domeniu al ştiinţei în care biologia, ştiinţa despre calculatoare şi tehnologia informaţiei se contopesc într-o singură disciplină. Scopul final al acestei ştiinţe este de a permite atât descoperirea unor noi cunoştinţe în biologie, cât şi de a crea o perspectivă globală din care principiile unificatoare ale biologiei să poată fi deosebite. Există trei direcţii majore de cercetare în bioinformatică:

* dezvoltarea unor noi algoritmi şi statistici cu ajutorul cărora să poată fi extrase, dintr-un număr mare de date, acele elemente care prezintă trăsături comune.

* analiza şi interpretarea diferitelor tipuri de date referitoare la secvenţele de nucleotide şi aminoacizi, structura proteinelor.

* dezvoltarea şi implementarea unor unelte care să permită accesul eficient şi manipularea diferitelor tipuri de informaţii.” (websitul Universității București)

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>