Modelarea pe calculator a ecosistemelor ar putea prezice schimbările climatice

logo_msrAr putea exista un program de calculator care să ne ajute să înțelegem mai ușor mediul înconjurător; care să determine politicile globale de mediu; care să direcționeze conservarea mediului înconjurător și a biodiversității?

O echipă de cercetători de la Centrul de cercetare Microsoft din Cambridge, Marea Britanie, lucrează la dezvoltarea unui astfel de program informatic. Scopul lor este să contruiască un Model Universal pentru Ecosisteme (în limba engleză General EcoSystem Model – GEM) care să poată simula viața pe Terra.

Modelul General de Circulație (în limba engleză general circulation model GCM) este un model matematic care descrie însușirile fizice și chimice ale suprafeței pământului, ale oceanelor și ale atmosferei. Cercetătorii folosesc aceste modele pentru a înțelege mai ușor clima la nivel global, dar și pentru a prezice schimbările climatice și a informa oamenii despre ele. Ecologiștii doresc să construiască un model care să ii ajute să înțeleagă biodiversitatea.

Construirea unui Model Universal pentru Ecosisteme e complicată, dar nu imposibilă. Centrul de Cercetare Microsoft din Cambridge și-a dedicat ultimii doi ani pentru dezvoltarea unui prototip de Model Universal pentru Ecosisteme ei s-au axat în principal pe ecosistemele terestre și marine. Modelul a fost intitulat Madingley și este bazat pe un proiect anterior care avea ca scop modelarea circuitului carbonului la nivel global.Pornind de la acest proiect, cercetătorii din Cambridge au început să modeleze viața în regnul animal : animalele ierbivore, omnivore, carnivore, de toate mărimile, de pe uscat și din apă.

O parte din informațiile necesare pentru construirea Modelului Universal pentru Ecosisteme există deja în instituțiile de cercetare, dar multe informații esențiale lipsesc. Cercetătorii de la Centrul de Cercetare din Cambridge cer tuturor țărilor de pe glob să încurajeze colectarea datelor despre mediul înconjurător.

tradus din http://blogs.msdn.com/b/microsoft-green/archive/2013/01/17/microsoft-research-tackles-ecosystem-modeling.aspx

Microsoft Research Tackles Ecosystem Modeling, Josh Henretig 17 Jan 2013

Pe o notă similară, natura în splendoarea ei: http://www.youtube.com/watch_popup?v=ThFCg0tBDck

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.