De ce are medicina nevoie de informaticieni?

De ce are medicina nevoie de informaticieni?
4 cititori au dat 5

Medicina viitorului va fi Preventivă, Personalizată și se va baza pe prognoze inteligente. Fiecare pacient va primi un tratament individual, adaptat nevoilor personale. Adunarea și interpretarea datelor unui om (inceputul constă în secvențierea ADN-ului) nu se poate efectua fără ajutorul tehnologiei informației. Informația genetică a unui om poate fi salvata pe 6 GB, dar sunt poate sute sau mii, sau poate sute de mii de calcule necesare pentru a interpreta cele 6 GB. Medicina are nevoie de tehnologia informației pentru a se dezvolta și se anticipează că în viitor obiectivul principal al tehnologiei informației va fi medicina. Pentru mai multe detalii, citiți descrierea proiectului ITFoM (IT Future of Medicine) apărută în jurnalul Hipocrate .

ITFoM este un proiect amplu de cercetare, în care sunt implicate numeroase instituții din Europa,  a cărui obiectiv major este crearea „omului in silico”, și anume crearea unei replici a organismului uman într-un program informatic. Acest program informatic va conține toate informațiile care caracterizează corpul uman și va putea pune diagnostice personalizate, va putea stabili printr-o prognoză viitoarele riscuri care pot amenința sănătatea cuiva și va putea practic preveni îmbolnăvirea.

Unul dintre cercetătorii implicați in acest proiect, Hans R. Lehrach, a ținut un discurs despre „modelul de 1010 de $” în martie 2011 la conferința  FEBSx, în care a explicat posibilitatea și beneficiile secvențializării genomului uman contra sumei de 1010 de $. Sunt multe aspecte care pot fi discutate în legătură cu această idee, cu ar fi : câte mutații sunt într-o tumoare canceroasă? Cum pot fi diferențiate toate tipurile de celule dintr-o tumoare, și câte dintre ele vor trebui secvențializate?

Secvențializarea genomului este doar primul pas. Urmeaza relaționarea genomului cu celelalte …„omice”.

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>