Măsuri anti-plagiat în China

Măsuri anti-plagiat în China
6 cititori au dat 4.2

(Research ethics: Zero tolerance de David Cyranoski)
În octombrie 2008, jurnalul științific din China „Journal of Zhejiang University – Science” a început să folosească un program software numit CrossCheck care compara texte cu articole deja publicate, cu scopul de a detecta plagiatul. În timp de doi ani, s-a descoperit că 31% dintre cele 2233 de articole trimise spre publicare conțineau date și materiale copiate. Problema este că există 5000 de jurnale în domeniul științei și tehnologiei în China, dar doar 200 sunt în limba engleză și pot folosi CrossCheck.

Yang Weipreședintele universității Zhejiang University (ZJU) din Hangzhou, a luat problema în serios, și în prezent este unul dintre cei mai activi combatanți ai plagiatului în China. În prezent ține cursuri publice în universități despre integritatea științifică. Yang Wei a descoperit că stundeții doctoranzi devin mai toleranți la abateri (legate de plagiat), cu cât petrec mai mult timp în universități. În anul 2009 Yang a înființat o comisie de integritate în cercetare în ZJU, de asemenea a publicat o serie de reguli pentru a evita plagiatul alături de modele care explică practicile corecte pentru publicare, felul în care citează corect etc. În 2010 Yang a luat prima decizie radicală, când a concediat un cercetător și a revocat o bursă a unui student doctorand care au fost gasiți vinovați de plagiat.
Yang nu este singurul cercetător care luptă împotriva plagiatului în China, alte universități i s-au alăturat. Deși foarte încet, rezultatele apar.  „Pentru a avea integritate în cercetare, integritatea trebuie să fie prezentă în toate aspectele vieții”, spune Yang.

Articolul complet din Nature:  http://www.nature.com/news/research-ethics-zero-tolerance-1.9756

Translated by permission from Macmillan Publishers Ltd: Nature 481, 134–136 (doi:10.1038/481134a

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>