23andme – eu și cei 23 – Este util sau nu să ne cunoaștem ADN-ul?

23andme – eu și cei 23 – Este util sau nu să ne cunoaștem ADN-ul?
5 cititori au dat 3.6

Pentru 299 USD, oricine poate să afle informații despre zestrea lui genetică, trimițând companiei 23andme o simplă mostră de salivă.

„eu și cei 23”, cam așa ar veni tradus numele proiectului „23andme”. 23 se referă la cele 23 de perechi de cromozomi dintr-o celulă umană.

Și așa arată reclama kitului pe websitul companiei.

23andme sugerează că informația genetică returnată de companie poate ajuta la aflarea strămoșilor, reconstituirea arborelui genealogic și găsirea rudelor în viață. În plus, clienții ar putea afla informații despre predispoziția lor la anumite boli, eventualele lor reacții adverse la medicamente sau posibilitatea de a fi purtătorii unor boli genetice. Bineînțeles, prin „donarea” ADN-ului lor companiei 23andme, clienții sunt subiecții diferitelor studii de cercetare, care ar putea benefia cunoașterea.

Conform Wikipedia, 23andme au deja în baza lor de date informația genetică a peste 100000 de persoane. În 2008 revista Time a numit serviciul de testarea al ADN-ului „invenția anului”.

O bază de date care conține informația genetică a multor oameni ridică anumite probleme legate de etică, cum ar fi discriminarea pe bază genetică. În primul rând, să ne gândim la asigurările de viață. Dacă o companie de asigurări de viață află că un anumit client are riscul de a avea cancer peste 5 ani, când clientul va avea vârsta de 40 de ani, va mai accepta în prezent să ii facă o poliță de asigurare? Un angajator va mai angaja pe cineva care are un risc mare să dezvolte boala Parkinson la o vârstă tânără?

Pe de altă parte, știința nu a „descifrat” încă în totalitate „înțelesul” ADN-ului. În anul 2003 a fost secvențializat în întregime primul genom uman. Dar „citirea” codului este diferită de înțelegerea lui. Știința este încă departe de a spune cu certitudine care este semnificația fiecărei secvențe de ADN. În acest sens, o companie care secvențializează ADN-ul și în același timp interpretează rezultatul, poate da greș. În concluzie, este bine să fim precauți cu privire la rezultatele returnate de 23andme. 

E util sau nu să ne cunoaștem ADN-ul?

Alte articole din aceeași categorie

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne pe Twitter @Streptococcul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>